Afgelopen week was de start van de Ctrl Improve opleiding - Train de Coach - voor #Agile coaches bij Nyenrode Universiteit. De assessments van de deelnemers door Joost Coolen en de eerste 2 trainingsdagen met trainers Koen Morlog en Antoine van der Helm zitten erop. Een mooi begin van een compleet traject waarbij begeleiding in de praktijk en reflecties op de opgedane kennis nog volgen. Meer weten? Neem contact op met info@ctrl-improve.nl.
zaterdag 15 december 2018
donderdag 7 juni 2018
Lean-agile vereist proactieve audits
Lean-agile vereist proactieve audits
Overal hoor je het: agile, scrum, kanban, lean. Iedereen lijkt ermee bezig te zijn. Staan we aan de vooravond van een disruptieve digitalisatie of is het oude wijn in nieuwe zakken? We moeten wel meedoen want iedereen doet het. Toch? Maar levert het toegevoegde waarde voor de organisatie en voor de klanten op? In dit artikel kort en simpel wat er speelt, wat je hebt aan leanagile werken en hoe je dit beheerst.
Tekst: Richard Hoedeman
Beeld: Adobe Stock
Beeld: Adobe Stock
Lean is een terminologie en een manier van werken waar sommige organisaties jaren geleden al mee begonnen zijn. Bij lean gaat het vooral om efficiënt en effectief werken met zo min mogelijk verspilling (waste). Een optimaal inzichtelijke proces-flow (kanban), waarbij we continu proberen te verbeteren (kaizen). Dat verbeteren kun je doen door te meten en de statistische gegevens te gebruiken voor het realiseren van zo min mogelijk afwijkingen (six sigma). Bij lean staan de klant en de waarde die we opleveren aan de klant centraal.
Snel en flexibel
Later kwam de agile-manier van werken opzetten, waarbij veel elementen uit lean worden gebruikt. Agile richt zich vooral op snel en flexibel resultaten opleveren. Het gaat hier om het ontwikkelen of veranderen van een product of dienst waarbij we kortcyclisch (iteratief) reageren op feedback van de klant. Hierdoor zijn we wendbaar (agile) en creëren we iets wat de klant ook echt nodig heeft in plaats van dat we blijven doen wat we initieel hadden afgesproken. Het voortschrijdende inzicht en de directe reactie hierop zorgen in eerste instantie voor een minimaal levensvatbaar product (MVP – minimum viable product). Dat MVP bouwen we verder uit in volgende iteraties (sprints) die telkens een nieuw increment opleveren. De bekendste incrementele en iteratieve agilewerkwijze is scrum.
Scrum is gericht op zelfsturende teams die met hun meewerkende teamleider, de scrum master, snel kunnen reageren op feedback. Alle nieuwe of veranderende eisen en wensen worden toegevoegd aan een werkvoorraad (product backlog). Degene die hierbij zorgt voor de juiste prioriteiten en het managen van de stakeholders is de product owner. De items op de product backlog zien we het liefst als stories, waarbij niet alleen duidelijk is wat er moet worden gemaakt en voor wie, maar vooral ook waarom (value).
Afspraken maken en richting geven
Steeds meer organisaties zijn begonnen met agile werken en willen nu doorgroeien. Opschalen naar meerdere scrum-teams en daarbij ook de lijnorganisatie betrekken bij het continue kortcyclische proces. Daarnaast is ook buiten de IT- organisatie steeds meer interesse in lean-agile werken en dat is zeker goed mogelijk. Om samenwerking over zelfsturende agileteams heen te organiseren zijn afspraken nodig en moet er richting worden gegeven. Verschillende aspecten zijn daarbij relevant, het invullen van strategische doelen, klantwaarde leveren, problemen oplossen of wet- en regelgeving implementeren.
Dit is waar lean en agile elkaar vinden: efficiënt en effectief waarde leveren op een wendbare manier door producten en diensten te leveren zoals de klant ze nodig heeft. En daarna ook nog op een goede manier te ondersteunen vanuit servicegerichte teams.
Een populair raamwerk voor het combineren van lean- en agile-methoden op operationeel, tactisch en strategisch niveau is SAFe®(Scaled Agile Framework). SAFe® implementeren is een flinke transitie en is niet geschikt voor elke organisatie. Bovendien richt het framework zich nog heel sterk op IT. Minder uitgebreide raamwerken zijn Scrum@Scale, Nexus, LeSS (large scaled scrum) of DevOps (een combinatie van agile development en operational service management). In projecten wordt agile gewerkt in combinatie met Prince2 of volgens DSDM agile-projectmanagement.
Inzicht in wat er speelt
Een van de voordelen van deze manier van werken en het gebruik van deze methoden, al dan niet gecombineerd in een overkoepelend raamwerk, is dat dezelfde terminologie gebruikt wordt. Het grootste voordeel is echter vooral dat inzicht ontstaat in wat er speelt in binnen de organisatie en het ontdekken waar de prioriteiten liggen.
Omdat er in teams wordt gewerkt is een goede communicatie onontbeerlijk. Deze communicatie verloopt zeer open, transparant en zoveel mogelijk face-to-face. Visualisatie op scrum- of kanban-borden die dagelijks wordt besproken in een 15 minuten durende daily stand-up geeft inzicht in status en voortgang.
Reviews zorgen voor de betrokkenheid van de stakeholders en geeft ze de gelegenheid om prioriteiten te veranderen en nieuwe ideeën in te brengen door middel van feedback. Retrospectives geven de teams de gelegenheid om geleerde lessen in de volgende iteratie (scrum-sprint) op te pakken en zodoende continu te verbeteren.
Goede invulling van rollen
Zijn er dan geen nadelen? Uiteraard valt een succesvolle agilemanier van werken samen met een goede invulling van rollen en verantwoordelijkheden in de processen. Bovendien moet de cultuur van de organisatie matchen met deze lean-agilewerkwijze. Als er geen consequenties zijn verbonden aan het al dan niet meedoen in deze werkwijze wordt het heel lastig om te slagen. Een goede product owner moet bijvoorbeeld heel sterk in zijn rol staan, verstand hebben van de business, de stakeholders goed managen en niet verzanden in details. Zelfsturende teams zijn ook niet altijd een vanzelfsprekendheid en wellicht is goede externe coaching iets waar je niet zonder kunt. In elk geval kost de agile-verandering tijd en geld en dat is iets waar organisaties en medewerkers in moeten investeren.
Een vraag die altijd wel wordt gesteld tijdens de trainingen die ik geef, is of er ook zaken zijn die je absoluut niet agile moet aanpakken. Ik antwoord dan altijd dat het geen kwestie is van wel of niet agile, maar eerder van meer of minder agile. Als je veel eisen en wensen hebt waarbij je van tevoren al weet dat deze een absolute must zijn, dan is het lastig om daarin flexibel te zijn. Vaak moet je dan op hoofdlijnen wat traditioneler denken en dan zit de flexibiliteit vooral in de details. Hoe meer er ‘moet’ hoe minder agile. En daarbij moet je altijd bedenken dat agile werkt bij veranderen, verbeteren of vernieuwen en niet bij business as usual in het operationele proces.
Van reactief naar proactief
Wat bij agile werken vooral belangrijk is, is een verschuiving van reactief naar proactief en van grote naar kleine stappen maken. Controllers, auditors en testers zijn van oudsher gewend om pas achteraf te beoordelen of iets volgens de afgesproken regels of requirements is opgeleverd. Bij agile maken we korte iteraties om vervolgens met de gevraagde feedback te verbeteren of bij te sturen. Dan helpt het uiteraard niet als aan het eind van een aantal iteraties iets wordt afgekeurd door een andere (derde) partij. Ofwel, testers, controllers en auditors moeten van meet af aan in het proces worden betrokken en hun expertise moet voor feedback zorgen die in het iteratieve proces wordt meegenomen. De consequentie hiervan is dat het een repeterende taak wordt om telkens weer een stukje van de puzzel te beoordelen en elke verandering opnieuw te toetsen. Een andere manier van werken! Het beoordelen en geven van feedback zal meer on-site moeten plaatsvinden en minder via desk research. Wat hierbij belangrijk wordt zijn werkwijze en de tools die kortcyclisch beoordelen mogelijk maken. Een voorbeeld hiervan zijn geautomatiseerde softwaretests die worden vastgelegd in een voor personen leesbare vorm. Op deze manier kan steeds worden beoordeeld of de juiste functionaliteit wordt getoetst. We noemen dit test-driven development (TDD). Daarnaast geldt dat alle wijzigingen gedurende het agile-traject nauwkeurig moeten worden gelogd in versiebeheersystemen. Dat geldt niet alleen voor software maar ook voor documentatie, testscenario’s en bijbehorende data. Een bron van informatie, historie en uitstekend geschikt voor controle.
Onomkeerbaar
De transitie van organisaties naar lean-agile werken is onomkeerbaar en gelukkig levert het de waarde op die organisaties en hun klanten ook echt nodig hebben. Goede procesafspraken en duidelijkheid over de verantwoordelijkheden en richting binnen en tussen teams zijn hierbij heel belangrijk. Het is een hele investering om de ommezwaai te maken, maar het loont. Waar ik de transitie begeleid en meemaak, zie ik zelfs de meest sceptische mensen enthousiast worden over de resultaten en de onderlinge samenwerking.
dinsdag 5 juni 2018
Kanban training
"Stop starting, start finishing" is een mooie slogan die perfect past bij de Kanban aanpak. Maak zaken af voordat je iets nieuws opstart!
Daarnaast komen prioriteren en continu verbeteren aan bod in onze nieuwe Agile Kanban training.
http://www.ctrl-improve.nl/index.php/control/kanban-training
dinsdag 1 mei 2018
Journeying towards an Agile and/or teal organization
Abstract
Introduction
Since Fréderic Laloux’s book
Re-inventing organizations came out there has been a lot of talk about the
‘Teal organization’. To what extent is an Agile organization equivalent to a
Teal organization? When we look at self-organizing teams there are undoubtedly
comparisons. Agile however is still mainly applied in software development
whereas the Teal examples are spread out over all kinds of sectors. Other agile
organizational models such as Holacracy and Sociocracy 3.0 don’t focus on any
specific field. The first is mentioned as an example by Laloux in the
consultancy firm Holacracy One where the second is fairly new. And then there
are too many new models popping up to keep track of. This is what makes
Laloux’s perspective so interesting, because he focuses on the values that shape
the models, frameworks, methods etc. As ‘form follows function’ the
organizational model itself should be flexible, roles of people change as does
governance if the situation asks for it to keep moving towards the
organization’s evolutionary purpose.
If you follow Laloux’s
reasoning and use his lens to look at western society then a large part of settled
organizations seem to comply to Conformist Amber, like most government
institutions, schools, hospitals etc. (You will find a detailed overview of the
value systems and related colours further on in this article.) In second place
it is Success-driven Orange which is the dominant value system when it comes to
power and money, most banks are good examples. People and organizations
operating from Pluralistic Green can be found in most NGOs. Evolutionary Teal
organizations are still not so easy to find yet growing in numbers and the
interest for how they operate is growing as well.
So, what makes Teal so
attractive that so many people and organizations seems to want something from
it or to be in it? Is it just because, according to the Spiral Dynamics model
it might be higher up the ‘ladder of evolution’? Could it be business success
and money driven? Or is it because urgency in the world to start thinking and
acting from these Teal values is higher than ever? As Einstein said: “Problems
cannot be solved from the same level of consciousness that created them.” Is it
all of aforementioned reasons or something else completely? Global (sustainability)
challenges ask for systemic changes that all individual value systems are
unable to tackle on their own. Therefore we need all people and perspectives
and all possible social, economic and ecological solutions to deal with our
current global issues. Leadership from a Teal value system may connect and
integrate all.
The percentage of people that
operate from Teal is growing. My experience is that you don’t find them in
groups, but rather hidden in organizations or operating solo. We do not need to
‘be Teal’ to be able to contribute to integral solutions and Agile/Teal
organizations. We need to use our own unique assets, unite them without
judgement and collaborate towards a common purpose while we continue our own
evolutionary journey. Is that Agile?
So, where do you stand as a
person, a team or an organization? Are you adaptive enough to constantly
changing surroundings? Can you deal with not-knowing? Are communication and
collaboration highly valued in your team and organization? Does your
organization have an evolutionary purpose? And what is yours? These and other
questions may be answered by applying the following models and guiding
questions.
Embarking on the journey towards
Agile and/or Teal
Below you find the Quadrant
that was introduced by Ken Wilber’s Integral Theory. When applied on a specific
case that a team, department or organization is dealing with it may offer some
proper insights. By taking someone through the quadrant step by step and asking
a set of guiding questions the participant comes to her/his and the
organization’s interior values and how they show themselves in exterior,
tangible behaviour, culture and structures.
The second step is to take all
participants through a set of questions based on the Spiral Dynamics model that
Laloux uses in his book. Dominating value systems become visible as well as
related behaviour that is either constructive or destructive for the
organization’s purpose. Also it may become clear which value systems are less
or not enough present in the team or organization which may be an impediment to
create a healthy balance.
Have a look and read through
the questions. As you will see I have chosen the colours that Laloux has taken
from Ken Wilber’s model. These are sometimes different from the ones Clare
Graves used in Spiral Dynamics.
Source: Ken Wilber’s
Integral Theory
Guiding
questions for the four quadrants
Bottom
right:
Can you briefly say something about the context in which this case takes place? Who are the parties involved? What are the goals? What is the influence of the system (specific context of the organization, market situation, politics, legislation, etc.)?
Can you briefly say something about the context in which this case takes place? Who are the parties involved? What are the goals? What is the influence of the system (specific context of the organization, market situation, politics, legislation, etc.)?
Top
left:
What does this case do to me personally? What touches me so deeply? What are my values, what is my vision regarding this case?
What does this case do to me personally? What touches me so deeply? What are my values, what is my vision regarding this case?
Bottom
left side:
Who are involved in this case? Is there cooperation and a common vision? Do you feel supported by the environment to take the next step? What is the degree of trust? How deep do conversations go (to merely exchanging courtesies, debate or having proper dialogue?)
Who are involved in this case? Is there cooperation and a common vision? Do you feel supported by the environment to take the next step? What is the degree of trust? How deep do conversations go (to merely exchanging courtesies, debate or having proper dialogue?)
Top
right
What solutions does the case call for? Do you have energy to get started? Which skills are supportive and / or impeding?
What solutions does the case call for? Do you have energy to get started? Which skills are supportive and / or impeding?
Guiding questions with the value systems
Which aspects can be found in the case? How do the
different value systems manifest themselves in this case? What are
healthy and what are unhealthy expressions?
Beige: To what
extent are people involved who cannot take care of themselves and need help?
Does the case have anything to do with the survival of the organization?
Purple: To what
extent is there a feeling of solidarity? Are you proud of the organization and
its history? Do you know certain rituals within the organization?
Red: To what
extent is there decisiveness in the approach to the case? To what extent do
power relations and positions play a role? To what extent do stakeholders take
their position? With authority?
Amber: To what
extent are the procedures, regulations, existing structures around the case
clear? How is the culture around making agreements and
adhering to them?
Orange: To what extent does one work
purposefully and strategically on achieving certain goals? Is there a focus on
facts, success / result and is there cost awareness? Is there room for
different views?
Green: To what
extent is there attention for process aspects and quality of communication in
the case? Are all those involved heard? Is there cooperation in openness?
Teal: To what extent is
there space and time for not knowing? What could be a transcending purpose?
-
What can be the constructive contribution
of the other value systems to achieve that purpose?
-
Which value systems (within the
organization or with certain key figures) are closed, which are blocked and
which ones are open? To what extent were you yourself open
and centred on the important moments for this case?
-
To what extent do the relevant people
involved take responsibility from their own dominant value system or where do
they let them run?
Indigo: Since there is so little
known of this value system I dare not include this yet in this exercise.
Harvest and Next Steps
After this exercise you
will have an overview of the dominating value system(s) in your team and/or
organization as well as which ones may be less represented or not at all. Also
you may find which expressions of certain value systems are healthy ones and
which are working against a harmonious collaboration towards the common
purpose.
From these insight you
can take all kinds of next steps. Which ones to take is completely dependent on
the outcomes of this exercise. Make sure you do make an action plan and that you
evaluate at times whether the actions are successful. Keep in mind that this
exercise generates a picture of the current situation. Teams and organization
are dynamic so make sure you look at the outcomes as part of an ongoing
process.
One great advantage that
I find in this exercise is that it deals with values, which are the roots from
which people act, behave, speak and how they interpret the world and give
meaning to their work. This gives the potential to create awareness that may
already set change in motion.
Working with values also
makes it challenging, which might be seen as a disadvantage. Too easily
interpretations of behavior are assigned to specific value systems instead of
looking at it the other way around. Reality is always more nuanced than what we
can perceive. What we see might be true, but there is always more truth to be
found. It takes a coach with a complex mindset to get the best out of this
exercise and to take people to the depths of their values.
Training and Workshops
If you want to know more or if you are interested in
training or a guided workshop from half a day up to multiple days, please
contact the author.
About the author
Sebastiaan van Zaanen, Agile coach at
CTRL-Improve, holds a MA in Business Communication and a MSc in Strategic
Leadership towards Sustainability. He is both Agile coach as well as a social
entrepreneur with a focus on contributing to the transition towards a sustainable society. Systems
thinking, facilitating participatory group processes and leadership in
complexity are his strong assets. Besides developing mere cognitive
intelligence he believes in an integral approach to personal growth. He finds
this in his daily martial arts practice.
donderdag 8 maart 2018
Nieuwe ITIL Practitioner certificering
De ITIL Practitioner -certificering biedt praktische richtlijnen voor het implementeren en aanpassen van het ITIL-framework ter ondersteuning van de doelstellingen van uw bedrijf. Het stelt beoefenaars in staat om niet alleen de taal van ITIL te spreken, maar deze ook te vertalen en in de praktijk te gebruiken.
ITIL Practitioner kan op elk moment in het ITIL-certificatieschema na ITIL Foundation worden behaald. Het biedt een andere reeks vaardigheden die niet beschikbaar is in de bestaande certificeringen.
ITIL Practitioner behandelt de Continue Service Improvement (CSI) -aanpak als de manier om verbeteringsinitiatieven te structureren.
ITIL Practitioner behandelt ook drie belangrijke gebieden die cruciaal zijn voor het succes van eventuele verbeteringsinitiatieven:
- Organisatorisch verandermanagement
- Communicatie
- Metingen en statistieken.
In ITIL Practitioner draait het om de 9 Guiding Principles: https://www.axelos.com/9-guiding-principles
woensdag 14 februari 2018
Is het nou Agile, Scrum, DevOps of is het SAFe?
Wat is het verschil tussen Scrum en Agile? Kan ik Agile combineren met PRINCE2? Maar dat is toch Lean waar je het nu over hebt? Hoe zit dat eigenlijk met het Spotify model en DevOps? En wat is dan Kanban of eXtreme Programming? Moet je als grote organisatie SAFe implementeren? Is Agile alleen in IT toepasbaar?
Het is tijd voor de volgende stap in volwassenheid van de Agile manier van werken en met de juiste energie komen we daar wel, al gaat dat niet vanzelf.
Agile wordt als term gebruikt voor de manier van werken en kan worden gezien als een paraplu waaronder Scrum maar bijvoorbeeld ook Kanban, eXtreme Programming, Nexus, Scaled Agile Framework (SAFe), Spotify model, DevOps, Large Scaled Scrum (LeSS), DSDM Agile Projectmanagement, PRINCE2 Agile en Lean Startup vallen.
Of je nu kiest voor een Agile projectaanpak of Agile werkt in de lijnorganisatie, de basis wordt gevormd door de zelfsturende teams die waarde creëren door met Scrum of Kanban of wellicht een combinatie van beide te werken. De Agility (wendbaarheid / flexibiliteit) zit vooral in de opgeleverde resultaten, waar voortschrijdend inzicht, leren van fouten en experimenteren toe leiden.
Bij het opschalen van Agile in grotere organisaties geldt vooral dat teams hun activiteiten onderling moeten afstemmen en ook dat aangesloten moet worden bij de bestaande, operationele organisatie. Agile wordt nu ook buiten de IT organisatie toegepast. De methoden die gebruikt worden verschillen per organisatie en het hangt sterk af van de cultuur en de besturing van de organisatie. Engelse termen als Leadership, Alignment en Governance komen steeds vaker nadrukkelijk naar voren bij de Agile implementatie of de groei naar een volgende stap in Agile volwassenheid.
De basis, zelfsturende Agile teams.
In kleine (startende) organisaties kun je prima werken volgens Scrum of Kanban zónder dat daar een methode of framework omheen gedefinieerd is. Deze basis met zelfsturende teams blijft als onderdeel in een een projectorganisatie of Agile lijnorganisatie precies hetzelfde werken als hieronder beschreven.Scrum is een Agile framework gericht op een team dat (software) producten ontwikkelt aan de hand van een afgebakende en geprioriteerde lijst met functionaliteiten (Product Backlog). De functionaliteit en de prioriteit wordt bepaald door de Product Owner in overleg met de business. De Scrum Master begeleidt en bewaakt het team en het proces.
De regels van Scrum richten zich voornamelijk op het teamwork en de rolverdeling tussen team, Scrum Master en Product Owner. Gezamenlijk wordt in iteraties (Sprints) gewerkt waarbij de planning, uitvoering, review en retrospective (Plan-Do-Check-Act) zorgen voor een potentieel op te leveren product increment. Download de Scrum Guide bij Scrumguides.org.
<- Klik voor vergroting.
Henrik Kniberg heeft in 2012 een mooie animatie gemaakt waarin Scrum, Kanban en XP kort worden uitgelegd vanuit de rol van de Product Owner. Deze animatie is te bekijken op Youtube: Agile Productownership in a Nutshell.
Scaled Agile, welke aanpak kiezen we?
Als in de organisatie meerdere teams met elkaar moeten samenwerken of onderlinge afhankelijkheden hebben dan wordt de Scrum-of-Scrums gebruikt voor afstemming. Vanuit elk Scrum team gaat een vertegenwoordiger naar de Scrum-of-Scrums stand-up. Dit kan een wekelijkse stand-up zijn met een eigen Scrum bord maar andere afspraken zijn uiteraard ook mogelijk. De Product Owners van de teams hebben bij onderlinge afhankelijkheden ook overleg, vooral over de prioriteiten, wat er moet gebeuren en waarom. Als je hieronder op de logo's klikt kun je de verschillende Guides downloaden en zelf de verschillen zien.Bij Scrum.org van Ken Schwaber staat een uitgebreidere samenwerking van Scrum teams beschreven als Nexus
Bij Scruminc van Jeff Sutherland staat sinds 2018 een andere aanpak beschreven als Scrum@Scale
Je kunt ook kiezen voor Large-Scaled Scrum van The LeSS Company B.V. bekend als LeSS
Lijnorganisatie
Verandert, verbetert en vernieuwt uw organisatie vooral vanuit de lijn en wordt onderhoud gepleegd op bestaande producten dan is de keuze voor SAFe. DevOps of het Spotify model dé Agile manier van werken. Onderliggend in deze methoden wordt op teamniveau met Scrum of Kanban gewerkt. Het gaat bij de methoden vooral om de schaalbaarheid, het afstemmen over meerdere autonome teams en de aansluiting met de operationele organisatie. Het management bepaalt de kant die de organisatie op gaat, daarbij richtend op de beste waarde voor de klant (Customer Value). Naar de zelfsturende teams toe moet het management zich vooral faciliterend opstellen.Henrik Kniberg heeft de Spotify manier van werken in een mooie animatie op Youtube gezet, een aanrader: Spotify Engineering Culture
Naast de organisatie in autonome teams zijn ook andere principes beschreven. Deze principes zijn gericht op cultuur, klantwaarde, Lean productontwikkeling, continue leren en verbeteren, en vergaande automatisering. Bij het laatste principe geldt het automatiseren van de verschillende testen (feedback van kwaliteit), het automatisch continue integreren en uitleveren (Deployment) en het automatisch kunnen voorzien in de juiste omgeving (Provisioning) ten behoeve van de Agile verandering. Provisioning wordt dan weer gekoppeld aan de levering van Cloud services.
Projecten
Bij een kleinschalige verandering kunt u kiezen voor alléén Scrum of Kanban, dat werkt prima. Gaat het om een groter project eventueel met meerdere teams dan is een completere aanpak met (PRINCE2) Agile Project Management beter controleerbaar. De afstemming (overall planning) en de risico's worden bewaakt door de Projectmanager en hij/zij zorgt ervoor dat het project tot een succesvol einde komt. Projecten zijn dus eindig in tegenstelling tot wat hiervoor beschreven is in de Agile lijnorganisatie. De reden om Agile projecten te doen is vooral als activiteiten keten-overstijgend moet worden georganiseerd of als er tijdelijk moet worden samengewerkt met andere / meerdere organisaties of organisatie onderdelen.Wilt u DSDM Agile PM combineren met Scrum dan is daarvoor een goed whitepaper beschikbaar met de Scrum terminologie en de Scrum rollen geïntegreerd in de Agile PM methode: The DSDM Agile Project Framework for Scrum - Whitepaper (UK - Dropbox download 1,17Mb)
De valkuil bij deze combinatie is dat er teveel in detail wordt gespecificeerd op voorhand en dan haalt u de flexibiliteit van de Agile Scrum aanpak weg. Het PRINCE2 Agile manual (lees PRINCE2 with Agile), is een zeer uitgebreide en complete beschrijving van de op maat gemaakte combinatie. In het manual worden de valkuilen en de mogelijkheden van Agile werken met PRINCE2 goed beschreven. PRINCE2 Agile is de combinatie van PRINCE2 projectmanagement met Agile Scrum, Kanban en Lean Start-up. Elementen uit de Scrum Guide zijn opgenomen in het team werkpakket en de Scrum Guide is als bijlage opgenomen in het manual. Vanuit Lean Start-up wordt de uitleg van het Minum Viable Product (MVP) in de iteratieve productontwikkeling opgepakt. Naast de complete Scrum Guide is ook het "Agilometer" assessment tool onderdeel van het manual. Met deze tool kunnen de risico's en baten vanuit een Agile perspectief worden gemeten. Ook de vragen "what to fix and what to flex?" uitgaande van de projectvariabelen tijd, geld, kwaliteit, scope, baten en risico's worden op een uitstekende manier toegelicht.
Waar DSDM Agile PM een heel eigen vocabulaire hanteert gebruikt PRINCE2 Agile de bekende terminologie uit PRINCE2, Scrum, Kanban en Lean en is daarmee een complete projectmanagement methode die je direct Agile in kunt zetten. Bij AXELOS is meer informatie te vinden over PRINCE2 Agile.

Agile PM & PRINCE2 Agile staan voor een flexibele aanpak voor productontwikkeling, in de vorm van een project of release, waarbij het budget en de ontwikkeltijd van tevoren zijn bepaald en waarbij de scope (de afbakening van functionaliteit) variabel is. Hierbij kan de business functionaliteiten toevoegen of wijzigen tijdens het project (flexibel) en wordt het product iteratief (in gecontroleerde stappen) en incrementeel (geleidelijk groeiend opgebouwd) als eindresultaat opgeleverd. Binnen een Agile aanpak kunnen meerdere Scrum teams aan de slag zijn en op het projectniveau worden door de stuurgroep de Risico´s en de Business Case bewaakt. Belangrijk aspect in Agile Projectmanagement is het Deployment, waarbij de resultaten ook daadwerkelijk naar de operationele omgeving worden overgezet op een gecontroleerde manier.
Welke trainingen en certificering is beschikbaar bij Ctrl Improve voor bovengenoemde aanpak?
Met onze 2 daagse Scrum Professional training, daarbij ondersteund met het oefenen van examenvragen in onze eigen elearning omgeving, kunt u zowel het Scrum Master als het Product Owner certificaat halen. Op de website van Scrum.Org is de theorie van Scrum in veel verschillende talen te downloaden: Scrum Guide.
DevOps wordt als certificering aangeboden door APMG / DASA - Devops Agile Skills Association en vanuit Ctrl Improve bieden we het Fundamentals level (3 dagen klassikale training) en het Practitioner level (2 dagen klassikaal). Daarnaast zijn wij met EXIN voor het DevOps Master level bezig waarbij ook een praktijk opdracht moet worden uitgevoerd. In deze training is ook de DevOps Business Simulatie, The Phoenix Project uit te voeren als start. |
Zowel bij de Scrum training als bij de Projectmanagment trainingen komen SAFe en het Spotify model aan bod maar er is (nog) geen aparte training voor beschikbaar bij Ctrl Improve. Meer weten of contact opnemen voor het boeken van een training gaat via info@ctrl-improve.nl
Dit artikel is hier ook als download beschikbaar.
Over de auteur: Richard Hoedeman is medeverantwoordelijk voor het opleidingen aanbod vanuit Ctrl Improve BV en is daarnaast zelf actief als geaccrediteerd trainer / coach op het gebied van Lean-IT, DevOps, PRINCE2, Agile PM, PRINCE2 Agile en Scrum. https://nl.linkedin.com/in/rhoedeman
zaterdag 3 februari 2018
PRINCE2 2017 update
PRINCE2 Documenten | |
Oud | Nieuw |
Benefit Review Plan | Benefits management approach |
Configuration Management Strategy | Change control approach |
Communication Management Strategy | Communication management approach |
Quality Management Strategy | Quality management approach |
Risk Management Strategy | Risk management approach |
Daarnaast is er in het proces "Initiating a project" een extra activiteit toegevoegd: "Agree the tailoring requirements".
Download hier het volledig nieuwe PRINCE2 2017 schema (klik op het schema om een hoge kwaliteit te downloaden van Google Drive):
Bekijk hier de video van AXELOS over de nieuwe PRINCE2 Versie:
Labels:
2017 Update,
PRINCE2
Locatie:
Amstelveen, Netherlands
woensdag 24 januari 2018
Ctrl Improve bij RTL7 op TV in Ondernemen doen we Zo.
Op zondag 21 januari 2018 was Ctrl Improve voor de 2e keer te gast in het RTL7 TV programma "Ondernemen doen we Zo".
In het programma leggen Taco en Richard aan presentator Jeroen Smits uit wat de nieuwe aanpak is in Agile coaching. Bij deze nieuwe aanpak is duidelijk in een 3-tal boxes weergegeven wat de coaching keuzes zijn.
1. De Agile Business Box – gericht op implementatie of opschalen van Agile in de organisatie.
2. De Agile Team Box – gericht op een vliegende start van zelfsturende teams.
3. De Agile Coach Box – gericht op het opleiden van eigen medewerkers als coach.
1. De Agile Business Box – gericht op implementatie of opschalen van Agile in de organisatie.
2. De Agile Team Box – gericht op een vliegende start van zelfsturende teams.
3. De Agile Coach Box – gericht op het opleiden van eigen medewerkers als coach.
maandag 15 januari 2018
Agile Improvement Boxes - Coaching - bij RTL7 in Ondernemen doen we Zo
Klik op het onderstaande image om naar de betreffende detailpagina te gaan met meer uitleg over de Agile Improvement Boxes.
Abonneren op:
Posts (Atom)